
Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı
(MBSR)
Merhaba, ben MBSR eÄŸitmeni Uzman Klinik Psikolog Ege Ece Birsel. Mindfulness ile ilgili sizlere kısa ve bir kaç teorik bilgi vermek istiyorum.
Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı (MBSR), mindfulness uygulamalarının düzenli olarak aÅŸama aÅŸama ilerlediÄŸi, bilimsel olarak desteklenmiÅŸ, meditasyon öÄŸretileri dahilinde mindful olmayı öÄŸretmeye odaklanan bir grup programıdır.
-Bu program Prof. Dr. Jon Kabat Zinn tarafından geliÅŸtirilmiÅŸ ve ilk olarak 1979 yılında MIT (Massachusetts Institute of Technology) Üniversitesi Mindfulness Merkezi’nde hayata geçirilmiÅŸtir.
-Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı (MBSR), mindfulness uygulamalarının 8 haftalık bir programda her hafta yaklaşık 2 saat sürecek bir buluÅŸma ile aÅŸama aÅŸama ilerlediÄŸimiz, bilimsel olarak desteklenmiÅŸ, meditasyonu da deneyimlediÄŸimiz ve en önemlisi mindful olmayı öÄŸretmeye niyet ettiÄŸimiz bir grup programıdır.
-Bu program deneyimsel olarak mindfulness nedir hayatımıza bunu nasıl entegre ederiz ve bunu nasıl uygulanılabilir hale getirebiliriz bunu öÄŸrendiÄŸimiz bir programdır. MBSR ve mindfulness temelli yaklaşımlar dünya üzerinde hem klinik alanda hem de günlük yaÅŸamın içinde oldukça yaygın bir ÅŸekilde kullanılmaktadır.
​
MBSR Hakkında
-Grup programıdır.
- 8 hafta sürer. Haftada 2 saat yapılır.
-Program zoom üzerinden online olarak gerçekleÅŸtirilir.
-5 saat süren sessizlik günü vardır.
-Program öncesi ön görüÅŸme yapılacaktır. ön görüÅŸme sonrası programa kayıt oluÅŸturabilirsiniz.
-MBSR eÄŸitiminin sonunda uluslararası geçerli olan sertifika verilecektir. Bu sertifika MBSR eÄŸitmenlik eÄŸitiminin ön koÅŸuludur.
-Haftalık oturumlar, duyguların farkındalığı , düÅŸüncelerin farkındalığı, duyumların farkındalığını içeren , bir dizi zihinsel ve bedensel uygulamalar içerir ve bu eÄŸitmen eÅŸliÄŸinde kontrollü bir ÅŸekilde yapılır.
-Mindfulness uygulamalarına ve deneyimsel çalışmalara ek olarak psikoeÄŸitim ve katılımcıların paylaşımları yoluyla stres, stres yönetimi ve bilinçli farkındalığın günlük durum ve kiÅŸilerarası iletiÅŸiminde nasıl uygulandığı konularına açıklık getirir ve böylece mindfulness sürdürülebilir bir ÅŸekilde ilerler.
-Oturumlar dışında; ses kayıtları ve yönlendirilmiÅŸ uygulamalar aracılığıyla, katılımcılar her gün 30-45 dakika uygulama yapmaya teÅŸvik edilir. Bunun yanında katılımcı el kitapçığıda sizlere programdan önce gönderilir.
.
MBSR Kimlere uygundur ?
Öncelikli olarak günlük yaÅŸamda bizi zorlayan duygu ve durumlarla akıllıca ve farkındalıkla baÅŸ etmek isteyen herkes için uygundur. Bu programın katılımcısı olmak için herhangi bir ön koÅŸul (meditasyon uygulayıcısı olmak, ruh saÄŸlığı alanı çalışanı olmak, klinik tanıya sahip olmak, yaÅŸ, cinsiyet) yoktur. Hedef gruplar ise ; kronik fiziksel aÄŸrıları, kanser ya da kaygı, depresyon, tükenmiÅŸlik yaÅŸayan kiÅŸilerdir.
Ama en çok stres, zorlayıcı durum ve duygularla baÅŸ etme amaçlı kullanılır. Mindfulness öÄŸrenilebilen bir beceridir. Amacımız bu beceriyi günlük hayatımızla bütünleÅŸtirmek, yoÄŸun bir ÅŸekilde yaÅŸanan fiziksel semptomlarla, zorlayıcı durumlarla ve zor duygularla mücadele etmede bize yardımcı olmasını saÄŸlamaktır.
MBSR programı, stresi azaltmada ve duyguları düzenlemede bir öz-düzenleme yöntemi olarak bilinçli farkındalığın eÄŸitimini ve öÄŸrenimini saÄŸlar. MBSR, insanlarda otomatik hale gelen negatif düÅŸünceler, duygular ve davranış kalıplarının farkına vararak daha iÅŸlevsel hale getirmek, farkındalığın artması ve kabul etme, baÅŸa çıkma gibi beceriler için düzenlenmiÅŸtir. Bilinçli farkındalık eÄŸitimi, beynin duygu düzenleme ve stres tepkisinden sorumlu bölgelerindeki deÄŸiÅŸimlerle baÄŸlantılı haldedir. Bu deÄŸiÅŸimler de, nefes alma, kalp atışı ve bağışıklık fonksiyonları gibi biyolojik süreçleri etkiler.
​MBSR programında her haftanın bir teması vardır. Bu süreçte bu temalar ve uygulamalar üzerinde durulur.
1. hafta: Mindfulness'a GiriÅŸ ve Otopilotu fark etmek
2. hafta :Algılarımız ve yaratıcı yanıtlar(Ne yaptığımız değil nasıl yaptığımız)
3. hafta: Hareket ederken Mindfulness'ı keşfetmek ve bedende olmak
4. hafta: Stres ve Stres tepkilerimizi bilinçli farkındalıkla fark etmek
5. hafta: Zorlayıcı duygu ve durumlarla devam etmek
6. hafta: Mindful İletişim
Sonraki hafta: Sessizlik günü/İnziva
7. hafta: Mindfulness uygulamalarını yaşamımıza dahil etmek
8. hafta: Veda ve yeni baÅŸlangıçlar (Farkındalığı hayata geçirerek)
​
MBSR Programının kazanımları
-Beden ve zihin fakındalığını kazanmak,
-Otomatik pilotu fark etmek
-Olaylara olan bakış açımızın, karşılayış biçimimizin, tolerans geliÅŸtirme yeteceÄŸimizin geliÅŸmesi, psikolojik esneklik kazanmak, psikolojik dayanıklılığı arttırmak,
-Depresyon riskini ve kaygıyı azaltır. Stres ve zorlayıcı duygularla kalabilmeye destek olduÄŸu gibi bilgece kaçınmamızı saÄŸlar,
-Kronik ağrıların hayat kalitemizi etkilemesini azaltır,
-Dikkatimizi daha saÄŸlıklı yönetmeyi hedefler,
-Beyin yapımızda kalıcı deÄŸiÅŸikliÄŸe sebep olurken aynı zamanda beyin beyin nöroplastisitesini de arttırır,
-İçgörü ve farkındalık kazanmamızı saÄŸlar,
-Şimdiki anı daha farkındalıkla karşılayabilmeyi hedefler.